Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowy pasztet z żurawiną

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 sztuka
filet z kurczaka 2 sztuka
słonina 150 gram
Wątróba (z kurczaka) 150 gram
marchewka 2 sztuka
pietruszka 2 sztuka
seler 0,5 sztuka
cebula 3 sztuka
bułka 1 sztuka
ziele angielskie 4 ziarenka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
jajko 4 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowy pasztet z żurawiną

Udka i filety układamy w dużym garnku i zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane warzywa i słoninę - gotujemy.
Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy wątrobę i jeszcze chwilę gotujemy. Zawartość garnka, odcedzamy i studzimy, wszystko kroimy na mniejsze kawałki. Cebule trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko mielimy razem z namoczoną bułką minimum trzy razy, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy żółtka - mieszamy a na końcu dodajemy ubite białka i żurawinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 210'' foremki np. keksowej wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę pasztetową i pieczemy około 1 godzinę.
Pasztet jest bardzo delikatny, jeśli nie będzie się go dało ładnie pokroić można go wyłożyć do miski, idealnie nadaje się do smarowania.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 28.05.2016 09:41
smaczny pasztet
Ada-Gaba 27.08.2014 21:13
musi być rewelacyjny z żurawiną
matesko 21.03.2013 11:10
z żurawiną jeszcze nie jadłam
Renataj 22.10.2012 21:50
Apetyczny przepis.
Wiesława1 01.08.2012 15:02
super
patusia 06.06.2012 22:57
Rewelacyjny. Właśnie dzisiaj jadłam takie domowe mazidło. Fakt, że nie byt to pasztet ale Twój pasztet przypomniał mi ten smak. Jak dla mnie - rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak