Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizzerinki ślimaczki z ziołami i czosnkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
sól do smaku
czosnek 1 ząbek
cukier do smaku
woda letnia ok 1 szkalnka

Przepis i sposób przygotowania na: pizzerinki ślimaczki z ziołami i czosnkiem

Mąkę przesiać do miski. Drożdże, zalać połową wody i dodać pół łyżeczki cukru - odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować oliwę ziołową - do małej miseczki wlać olej , czosnek przecisnąć przez praskę , dodać zioła wg uznania - u mnie przewaga oregano. Posolić ziołową masę.

Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy , posolić, dodawać resztę wody i wyrabiać ciasto- ma być jak na pizzę.
Odstawić na 15 min i dać odpocząć ciastu.
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.

Z ciasta uformować kwadrat o grubość 1, 5 cm. Posmarować ziołowym olejem całość. Zawinąć w rulon. Rulon kroić na 2,5 cm kawałki. Każdy kawałek położyć na płasko delikatnie przygnieść ręką . Posypać startym cheddarem .
Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą . Piec na złoty kolor ok 15 -20 min w termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 08.07.2012 08:59
Fajny pomysł
iziona 07.06.2012 07:26
Wyglądają jak rózyczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak