Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka Marlenki

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 300 gram
mąka pszenna 300 gram
jajko 1 sztuk
ocet 1 łyżka
mleko 1 litr
masło 50 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 150 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 120 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
woda 100-150 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka Marlenki

Kroki postępowania

1
300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę, którą następnie przełożyć na folię aluminiową, rozpłaszczyć i wstawić do lodówki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, dodając przy tym tyle wody, aby przypominało konsystencją ciasto pierogowe. Przygotowane cisto rozwałkować a następnie wyłożyć na jego środek schłodzone masło z mąką. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi, odwrócić i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm ( wałkować tylko w jednym kierunku). Ciasto złożyć jak list i lekko rozwałkować- czynność powtarzać-3 krotnie.Wkładając po każdym uformowaniu w list do zamrażarnia na 10-15 minut. Cisto po 3-krotnym formowaniu przeciąć na pół i rozwałkować. Wyłożyć do 2 blaszek. Placek który ma być na wierzchniej warstwie, delikatnie ponacinać w kwadraty. Piec na złoty kolor- w temp. ok 200-220 stopni.ok.15 minut.

To są składniki do ciasta:
300g masła
300g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka octu
woda (ciepła ok. 100ml)
Krok 1 - Napoleonka Marlenki foto
2
3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować żółtkami i mąkami oraz budyniem. Powoli przygotowaną masę ,dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Lekko ciepły wyłożyć na pierwszą część ciasta i przykryć drugą. Przestudzić.
Krok 2 - Napoleonka Marlenki foto
3
Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pudrem.
Krok 3 - Napoleonka Marlenki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 02.12.2012 20:41
smakowicie wygląda
ben-ka 08.06.2012 09:29
przepyszne ciasto.
smerfetka79 07.06.2012 19:18
misia53- niestety nie zawsze wychodziło i czasem nadal nie wyjdzie jak trzeb..:(a a aby ładnie pokroić nacinam delikatnie przed pieczeniem ciasto na kwadraty- czego zapomniałam dopisać w przepisie i dobry nóż przy krojeniu i wszystko wychodzi
misia53 07.06.2012 14:42
Upieczenie tej wspaniałości to jest dopiero 50% sukcesu . Drugie 50% to jest tak piękne pokrojenie tego ciasta . Powiedz jak ci się to udaje?
ewasylwia 07.06.2012 14:08
jakie pyszności zjadłabym kawałeczek
smerfetka79 06.06.2012 22:41
Rozpusta:))Ale jaka słodka rozpusta:)
dwa pokoje z kuchnią 06.06.2012 20:56
to ciasto to rozpusta! uwielbiam je!
barbarella 06.06.2012 20:37
dodałam do ulubionych, muszę wypróbować:)
Mati3 06.06.2012 20:37
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak