Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
oliwa 100 ml
Stek z grilla Prymat 1 opakowanie
białe szparagi 100 g
Zielone szparagi 100 g
parmezan starty 60 g
żółtko jajek 4 szt
sos tabasco 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 1,5 szt.
białe wino 60 ml
masło 100 ml
pomidory 2 szt.
oliwa 6 łyżek
orzeszki piniowe 1 łyżka
Kapary Smak 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt.
cukier 1 szczypta
bazylia 9 listków
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty (100 ml oliwy z oliwek, Stek przyprawa gruboziarnista Prymat, Musztarda sarepska Prymat) i odstawić do lodówki.
Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać podgrzane białe wino, sok z cytryny i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając ciepłe, sklarowane masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, uprażonymi orzeszkami piniowymi, posiekanymi kaparami, roztartym czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).
Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 10.06.2013 21:02
poezja smaku
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
agnieszka137 06.06.2012 22:21
super wykwintne danie !
Cukiereczek13 06.06.2012 19:16
wyglada super :)
Karolinka111 06.06.2012 19:09
mniam, świetny :)
gosia47-47 06.06.2012 17:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak