Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w zielonej skorupce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chudej szynki na pieczeń 1,5 kg
świeżego szpinaku 30 dag
papryczka chili 1
jajko 1
startego żółtego sera 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
ząbki czosnku 3
oliwy 5 łyżek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
feta 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w zielonej skorupce

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij tak, aby powstała głęboka kieszeń. Szpinak opłucz, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Odcedź, osącz na sitku, a następnie posiekaj.

Przygotowany szpinak przełóż do miseczki, dodaj posiekane oraz podsmażone na 2 łyżkach oliwy chili, cebulę i czosnek. Dołóż fetę, 2 łyżki tartej bułki, żółty ser i jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Kieszeń napełnij 2/3 farszu. Otwór zepnij. Szynkę przełóż do brytfanki. Polej pozostałą oliwą. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 200ºC. Pozostały farsz wymieszaj z resztą tartej bułki. Masę rozsmaruj na wierzchu szynki. Piecz jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak