Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka prowansalska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 400 g
mięso mielone - mieszane 400 g
cukinia 250 g
cebula 2 szt
olej 3 łyżki
pomidory z puszki 850 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
pieprz i sól do smaku
ser gouda 200 g
gęsta śmietana 150 g
szczypiorek 1 pęczek
tłuszcz do formy
papryka 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka prowansalska

Makaron ugotować w osolonym wrzątku.. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Cebule obrać, cukinie umyć. Razem z papryką i cebulą pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, cebulę, paprykę, zioła prowansalskie, obrany i zmiażdżony czosnek. Dusić ok 10 min bez przykrycia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso z warzywami nałożyć na makaron. Obłożyć startym na grubej tarce i wymieszanym ze śmietaną serem. Zapiekankę piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.06.2012 21:29
uwielbiam dania francuskie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak