Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pomidorami i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 500 g
szpinak mrożony 1 opakowanie
pomidory krojone z puszki 450 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
olej 2 łyżki
kwaśna śmietana 3/4 szkl
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania
ser gouda 150 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pomidorami i szpinakiem

Pomidory osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mięso. Dalej smażyć. Gdy mięso się przyrumieni, wymieszać z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak lekko rozmrozić. Dusic 15 min na maśle. Dodać zmiażdżony czosnek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem włożyć mięso, szpinak i pomidory. Piec 30 minut w rozgrzanym do 180 st piekarniku. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak