Pasztet brokułowy

Pasztet brokułowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokułów

    70 dag
  • selera korzeniowego

    0,5
  • ziemniaki

    2
  • jajka

    3
  • masła

    1 łyżka
  • oliwy

    2 łyżki
  • żelatyny

    2 łyżki
  • śmietanki

    1 szkl
  • pieprz, sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki lub plastry, zalać zimną wodą, posolić, gotować 5 minut. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry, dodać do ziemniaków. Gotować razem, a kiedy warzywa będą miękkie, odlać i odparować wodę, a ziemniaki i seler zmiksować. Brokuły gotować 5 minut, odcedzić, poddusić na oliwie zmieszanej z masłem. Połowę brokułów odłożyć, a resztę zmiksować i zmieszać z purree ziemniaczano-selerowym. Jaja ubić, połączyć z masą, przyprawić, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i śmietankę. Niedużą podłużną formę wysmarować tłuszczem i napełnić pasztetem. Na wierzchu ułożyć brokuły. Naczynie z pasztetem wstawić do większej formy napełnionej wodą, piec około 50 minut w temp. 200ºC. Taki pasztet można podawać także na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina/bunia

24.05.2011 10:49
hmm nigdy nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat