Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka alpejska

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z 2 cytryn
skórki otartej z cytryny 1/4 łyżeczki
mięsiste twarde pomidory 2
po niewielkim strąku czerwonej i żółtej papryki
oliwy z oliwek 0,5 szkl
drobniutko pokrojonej świeżej mięty 3 łyżki
szczypta cukru, sól, pieprz
estragon 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
bulion 1 szkl
kuskus 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka alpejska

Kuskus wsypać do salaterki, zalać wrzącym bulionem, tak aby lekko go przykrył, zostawić na 5-7 minut, po czym rozdrobnić widelcem, zalać sokiem i posypać skórką z cytryny. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę, z papryk wyciąć gniazda nasienne, cebulę i ogórek obrać. Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę, połączyć z kuskusem, dodać zieleninę, sól, pieprz i cukier, wlać oliwę, dokładnie wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki, aby sałatka dojrzała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak