Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

połamany lodowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
mąka 300 g
żółtko jajek 3 szt
cukier 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: połamany lodowiec

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim foremkę do tary , pieczemy ok 15 min w 180 st

Masa ;

800 ml śmietany 36 %

cukier puder

500 g zmiksowanych truskawek

Najpierw miksujemy truskawki , następnie ubijamy śmietanę z cukrem ,a na koniec łączymy z musem , taką masę wylewamy na upieczony i ostudzone ciasto .

beza ;

3 białka

200 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubiajmy , na sam koniec dodajemy mąkę i pieczemy ok 30 min w 150 st
Jak zrobić?

Taką bezę po upieczeniu i ostudzeniu łamiemy na kawałki i obkładamy nią ciasto , by wyglądalo na połamany lód ,takei sobie to wymyślił mój synek , myślę że sprostałam wymaganiom :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2013 11:41
Godne polecenia.
Malinka 04.03.2013 12:38
No takie ciacho aż się prosi o skonsumowanie!
Anna133 04.07.2012 09:34
Nie ma to jak lekki deser w upalny dzień :)
MagdaeM 06.06.2012 11:05
super!
MagdaeM 06.06.2012 11:05
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak