Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos z młodej kapusty z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
boczek 20 dkg
rabarbar 2 łodyżki
cebula biała 1 główka
sól
czosnek
mąka 1 łyżka
cukier
koper świeży
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
włoszczyzna 1 (młoda)
Ziele angielskie mielone Prymat 2 ziarka

Przepis i sposób przygotowania na: bigos z młodej kapusty z rabarbarem

Kapustę szatkujemy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Odlewamy wodę. Do garnka z kapustą wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Wlewamy wodę - niedużo, tak aby kapusta się dusiła.
Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dorzucamy do kapusty. Boczek kroimy w kostkę wytapiamy tłuszcz. Skwarki przekładamy do kapusty. Na połowie tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę, którą następnie dodajemy do bigosu. Na drugiej połowie tłuszczu podsmażamy obrany i drobno pokrojony rabarbar.

Gdy kapusta i warzywa są miękkie dodajemy rabarbar, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek, ewentualnie zagęszczamy zasmażką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 06.06.2012 13:06
Uwielbiam rabarbar i kapustę, ale razem ich jeszcze nie łączyłam:)
lee-aa 06.06.2012 09:50
rabarbar dodaje kwaśny posmak, zastępuję nim cytrynę.
foczka-ks 05.06.2012 23:43
tez jestemm ciekawa
Ewa6274879 05.06.2012 23:29
ciekawa jestem jak na smak bigosu wpływa dodany rabarbar - chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak