Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki w słoiku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nogi wieprzowe 2 sztuki
marchew 2-3 sztuki
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki w słoiku

Nogi oczyścić (kupiłam od gospodarza), umyć i przerąbać na mniejsze części. Wypłukać z odprysków kości. Zalać ok. 4 litrami wody i gotować. Dodać obraną i umytą marchew, por i natkę pietruszki. Posolić. Gotować do miękkości, aż mięso zacznie odchodzić o kości (ok. 1,5 godziny). Marchew wyjąć trochę wcześniej i pokroić w kostkę. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Rosół przelać przez sito. Dodać do rosołu mięso, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Można dodać liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Odstawić do przestygnięcia. Gdy trochę przestygnie przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować 30-40 minut. U mnie stały 3-4 tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 05.06.2012 23:43
nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak