Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorów 1 kg
cebule 4
czarnych oliwek bez pestek 8
gałązki rozmarynu 4
octu balsamicznego 12 łyżek
sól, pieprz
plasterków chudego, wędzonego boczku 8
oregano świeże 2 pęczek
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z pomidorów

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Oliwki podzielić wzdłuż na połówki. Rozmaryn i oregano drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim pomidory kilka minut na małym ogniu. Dodać cebulkę, dusić jeszcze 10 minut. Po 5 minutach do warzyw przełożyć oliwki, wlać ocet balsamiczny, przemieszać. Potrawkę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną zieleniną. Boczek przełożyć na patelnię, smażyć 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe danie przełożyć na cztery talerze. Podawać ze świeżym białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 20.07.2010 12:21
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak