Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe ciasto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
budyń śmietankowy 3 opakowania
mleko 3 szklanki
cukier 5 łyżek
masło 30 dag
pozostałe składniki:
galaretki zielone 2 opakowania
czekolada 1 tabliczka
wiórki kokosowe
poncz 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe ciasto

Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka cukier i wodę. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę i piec ok. 30 minut. Wystudzić. Przekroić na połowy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Budynie ugotować w trzech szklankach mleka z cukrem. Wystudzić i zmiksować z masłem. Spodnią część ciasta lekko nasączyć ponczem i wyłożyć ok 2/3 masy budyniowej. Łyżeczką porobić wgłębienia i wlać w nie tężejącą galaretkę. Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć. Czekoladę zetrzeć, albo drobno pokroić dodać do pozostałej masy, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 07.06.2012 10:02
pycha
ben-ka 06.06.2012 00:25
to coś dla mnie:) z masą budyniową uwielbiam......
Rafał10 05.06.2012 22:00
ŚWIETNE!
Pietruszka 05.06.2012 21:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak