Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi z indyka w miodzie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 3/4 kg.
pomarańcza
miód pszczeli 2 łyżki
cebula
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
papryczka chili 1 szt.
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 op.
olej
cukier
sok pomarańczowy 1/2 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: piersi z indyka w miodzie

mięso umyć osuszyć oprószyć solą i pieprzem,olej wymieszać z miodem i natrzeć nim mięso odstawić na godzinę do lodówki,włożyć na natłuszczoną blachę lub naczynie wstawić do piekarnika i upiec w temp.180st.ok.godziny,rozgrzać łyżkę masła na patelni zeszklić cebulę dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy,cukier wymieszać i chwilę smażyć,po rozpuszczeniu się cukru wlać sok pomarańczowy i gotować 5min.z mąki i pozostałego masła zrobić zasmażkę i wlać do gotującego się sosu wymieszać i zagotować,upieczone mięso pokroić w plastry polać sosem podawać z ziemniaczanym puree i cząstkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pitersob 01.02.2024 15:31
W przepisie brakuje niektórych rzeczy. Nie jest wyjaśnione co zrobić z chili i ziołami, brak ilości cukru. Ja natarłem mięso majerankiem i rozmarynem. Sok pomarańczowy zastąpiłem zblendowaną pomarańczą - gotowałem troszkę dłużej w celu odparowania nadmiaru wody ale sos nie potrzebował zasmażki bo cząstki pomarańczy same go zagęściły.
Wafelek2601 01.02.2013 16:15
Pyszne
Justyna/Dzastus 24.01.2013 10:38
ale świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak