Ziemniaki z dipem twarogowym

Ziemniaki z dipem twarogowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    1 kg
  • sól,pieprz,słodka papryka

  • pestek słonecznika

    2 dag
  • rzodkiewek

    10 dag
  • ogórków

    10 dag
  • maślanki

    125 ml
  • rzeżuchy

    1 pęczek
  • twaróg

    30 dag
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Następnie przemieszać z olejem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, przykryć, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Przełożyć na blachę, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temp. 200ºC. Po 20 minutach pieczenia ziemniaki odwrócić. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania, przełożyć na talerzyk, odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewki i ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, ogórki w drobną kosteczkę. Przygotować dip twarogowy: twaróg dokładnie wymieszać z maślanką. Przyprawić na pikantnie solą i grubo zmielonym pieprzem. Dodać cebulkę, połowę rzodkiewki, ogórka, rzeżuchy i pestek słonecznika, przemieszać. Na cztery talerze przełożyć porcje pieczonych ziemniaków. Polać dipem twarogowym. Posypać pozostałym ogórkiem, rzodkiewką, rzeżuchą i pestkami słonecznika. Gotowe ziemniaki z dipem podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat