Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z dipem twarogowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
sól,pieprz,słodka papryka
pestek słonecznika 2 dag
rzodkiewek 10 dag
ogórków 10 dag
maślanki 125 ml
rzeżuchy 1 pęczek
twaróg 30 dag
olej słonecznikowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z dipem twarogowym

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Następnie przemieszać z olejem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, przykryć, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Przełożyć na blachę, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temp. 200ºC. Po 20 minutach pieczenia ziemniaki odwrócić. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania, przełożyć na talerzyk, odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewki i ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, ogórki w drobną kosteczkę. Przygotować dip twarogowy: twaróg dokładnie wymieszać z maślanką. Przyprawić na pikantnie solą i grubo zmielonym pieprzem. Dodać cebulkę, połowę rzodkiewki, ogórka, rzeżuchy i pestek słonecznika, przemieszać. Na cztery talerze przełożyć porcje pieczonych ziemniaków. Polać dipem twarogowym. Posypać pozostałym ogórkiem, rzodkiewką, rzeżuchą i pestkami słonecznika. Gotowe ziemniaki z dipem podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak