Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1 kg
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki
woda 3 litry
spirytus 1 litr
liście z wiśni 200 szt
liście porzeczki 200 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka

Aronię, liście wiśni i porzeczki dokładnie myjemy. Dajemy do garnka i zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok. 40 min na wolnym ogniu. Odstawiamy i chłodzimy. Następnie ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Do odcedzonego płynu dajemy cukier i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Jak wywar jest zimny dajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy spirytus. Gotową naleweczkę rozlewamy do umytych buteleczek. Dobrze jest odstawić na 24 godz. aby się przegryzło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 01.10.2013 07:50
na pewno wyjątkowa w smaku
Stenka 30.09.2013 19:50
chętnie wypróbuję
m1monika 16.03.2013 04:13
pyszna :-)
Ewelina47 23.08.2012 21:30
rewelacyjna
Ela15 16.08.2012 08:52
ekstra nalewka
agataw1990 11.08.2012 13:30
pycha
mirosława4 08.08.2012 18:37
super naleweczka:)
zuzanna_z 19.07.2012 12:05
mocna rzecz
RenataZ-et 22.06.2012 19:38
to jest pyszne!
Rybciia 11.06.2012 11:04
super!!!
Wacław 08.06.2012 09:56
smaczny ten napój !
Rafał10 07.06.2012 12:02
oooo coś dla NAS :)
IKrakowianka 06.06.2012 20:52
super ;)
Paweł10 05.06.2012 16:30
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak