Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka dla wegetarian

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 3 szt
pomidory Lima 1 kg
kuskus 200 g
cebula 3 szt
papryka czerwona 2 szt
masło 50 g
mąka pszenna 2 łyżki
ząbek czosnku 4 szt
śmietana 30% 0,75 szklanki
sól do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka dla wegetarian

Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry, posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w paski papryką.
Pomidorki lima wydrążyć. Miąższ zmiksować a mięsiste części wrzucić na gorący olej, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i obsmażyć.
Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieje.
Odcisnąć sok z bakłażanów, potrzymać je chwile na ociekaczu aby obeschły a potem obsmażyć na oleju.

Układać na blasze albo w naczyniu żaroodpornym warstwy bakłażana, na to dać kuskus i polać zmiksowanym miąższem pomidorów, następnie papryka z cebulą, ponownie kuskus, bakłażan, obsmażone pomidorki i na koniec bakłażan. Każdą kolejną warstwę w trakcie układania solić, pieprzyć i posypywać odrobiną przyprawy do gyrosa lub do kuchni greckiej. Na koniec z masła, mąki i śmietanki zrobić sos typu beszamel, zalać potrawę i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200/210 stopni. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 27.08.2012 12:33
wygląda bardzo apetycznie :)
Mati13 01.08.2012 11:35
lubie to danie
Rafał10 07.06.2012 11:52
uwielbiam dania z dodatkiem bakłażana :) PYCHOTA!!
parysek10 05.06.2012 16:33
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak