Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz gotowany z sosem musztardowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 4 dzwonki
cytryna 1
masło lub margaryna 1 łyżka
mąka 20 g
mleko 1/4 litra
cebula 1
tymianek 1 gałązka
musztarda 4 łyżeczki
ziemniaki 750 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz gotowany z sosem musztardowym

Dzwonki dorsza umyć pod bieżącą woda i osuszyć papierem kuchennym,
Roztopić masło lub margarynę w garnku na małym ogniu, wsypać mąkę i stale mieszając dolać zimne mleko.Zagotować, następnie do sosu włożyć cebulę przekrojoną na pół i gałązkę tymianku i gotować około 10 minut. Następnie sos przecedzić przez sitko do innego garnka i dodać musztardę oraz przyprawić solą i pieprzem.
W innym garnku zagotować wodę z sokiem z całęj cytyny i włożyć tam dorsza, rybę gotować 5-10 minut.
Dorsza polanego sosem można podawać z gotowanymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KOBRA 03.07.2012 20:47
uwielbiam rybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak