Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło od Hamrocyka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kwaśna 2 l
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Masło od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Śmietanę ubijamy na małych obrotach w robocie .
Krok 1 - Masło od Hamrocyka foto
2
Gdy powstaną żółte grudki dodajemy trochę soli , mieszamy i przelewamy na cedzak , tak by maślanka ociekła
Krok 2 - Masło od Hamrocyka foto
3
drewnianą łyżką wcześniej sparzoną wrzątkiem formujemy kulkę , kilka razy płuczemy masło zimną wodą do momentu aż woda będzie czysta .
Krok 3 - Masło od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 05.01.2013 22:23
śmietana swojska oczywiście zbierana z prawdziwego mleka
pacpaw 04.01.2013 22:07
przy produkcji masła największym problemem było to ubijanie,a tu proszę robot wykorzystany. śmietana było chyba od gospodarza czy kupowana w sklepie?
Beatris 04.10.2012 08:58
Zawsze robiłam masło ze słodkiej śmietany. Z chęcią spróbowałabym z kwaśnej.
krokodyl 10.06.2012 13:56
robimy podobnie tylko w maselnicy
mariel78 06.06.2012 06:49
tu jest zwykłe w innych przepisach znajdziesz czosnkowe
misia53 05.06.2012 22:49
buuu....a gdzie czosnek skoro czosnkowe....?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak