Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 szt
papryka 1 duża
pieczarki 30 dag
cebula 1 średnia
ananas z puszki 9 plastry
olej rzepakowy
chili 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
imbir 1 łyżeczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka

Kroki postępowania

1
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oddzielamy pałki od udek, doprawiamy solą.
Krok 1 - Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka foto
2
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Chili mieszamy ze słodką papryką i imbirem, doprawiamy podsmażone mięso.
Krok 2 - Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka foto
3
Pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczarki kroimy w półtalarki, cebulę w pióra, a paprykę w kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa, wlewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Krok 3 - Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka foto
4
Ananasa kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki, dodajemy do pozostałych składników i dusimy razem jeszcze 5-10 minut.
Krok 4 - Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka foto
5
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze chili lub syropem z ananasa. Możemy podać z ryżem lub np. kaszą kuskus.
Krok 5 - Słodko- ostre ćwiartki z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 05.06.2012 19:56
nie sposób odmówić :)
Sroczka 05.06.2012 12:13
Ja również z chęcią bym troszkę takiej potrawy zjadła.
Beatris 05.06.2012 10:40
Bardzo apetycznie wygląda. Mam ochotę na porcyjkę.
Mati13 05.06.2012 08:57
bardzo dobry przepis
Amellia 05.06.2012 07:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak