Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka jarzębinowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 50 dag
spirytus 70% 1,5 litra
woda 0,3 litra
owoce 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka jarzębinowa

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Jarzębinę przemrozić, oddzielić owoce od gałązek, umyć, osączyć. Zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Zlać nalew. Zagotować wodę z cukrem. Owoce jarzębiny zalać syropem, odstawić na 3-4 tygodnie. Zlać nalew z owoców jarzębiny i połączyć z pierwszym. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak