Przepis i sposób przygotowania na: Koguci grzebień
skórka otarta z cytryny
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 15 minut. W tym czasie podgrzać mleko z masłem, solą i cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę z kurkumą. Dodać mleko z rozpuszczonym masłem, jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie. Utrzeć masło z cukrem pudrem, rdzeniem z wanilii i skórką otartą z jednej cytryny na gładką masę. Bakalie posiekać, potem razem z płatkami migdałowymi dodać do masła, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na nim równą warstwą przygotowane nadzienie, zwinąć w rulon, jego końce mocno zlepić tak, by powstał wieniec. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, nożem ponacinać brzeg ciasta co 3 cm, lekko odchylić nakrojone części, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 30 – 40 minut w temp. 180ºC. Wieniec ostudzić.
Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i skórką cytrynową na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem udekorować wieniec.