Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO Z PIANĄ I RABARBAREM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
żółtko jajek 6 szt
margaryna 1 1/2 kostki
cukier puder 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 op
wierzch
białko 6 szt
cukier kryształ 1 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
rabarbar 3/4 - 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Z PIANĄ I RABARBAREM

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder. Zagnieść ciasto, 1/3 włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć na blachę. Rabarbar obrać ze skórki, przekroić na połówki i zasypać cukrem kryształem i odstawić. Gdy rabarbar puści sok, odsączyć go i ułożyć na cieście wyłożonym na blaszce. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie części. Jedną zetrzyj na tartce o grubych oczkach na rabarbar. Następnie wyłożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec 40-60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 16.07.2013 19:31
Świetne ciacho :)
kasiek 11.10.2012 12:31
pyszności
jolanta19 05.06.2012 16:08
Super
1j1o1l1a1 04.06.2012 20:19
smakowicie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak