Kulki rybne na sałatce

Kulki rybne na sałatce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    1
  • soku z cytryny

    1 łyżka
  • sól, pieprz

  • śmietany kremówki

    8 dag
  • pęczek natki pietruszki

    1
  • cebula

    1
  • pęczka koperku

    0,5
  • startego chrzanu

    2 ł╩yżeczki
  • duża główka sałaty

    1
  • ogórek sałatkowy

    1
  • Pęczek rzodkiewek

    1
  • plasterki cytryny do dekoracji

  • filet z dorsza

    80 dag
  • jogurt naturalny

    30 chudy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety rybne opłukać, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Zmiksować razem z białkiem, kostką lodu i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę, przyprawić masę rybną solą i pieprzem, schłodzić. Przygotować sos ziołowy: natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć, drobno pokroić. Obrać cebulę, posiekać. Zieleninę i cebulę zmiksować z jogurtem. Przyprawić sos na pikantnie solą, pieprzem oraz startym chrzanem. Sałatę opłukać, osuszyć czystą ściereczką lub odwirować. Porwać liście palcami na mniejsze kawałki. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę, ogórek i rzodkiewki wymieszać z odrobiną sosu ziołowego, rozłożyć na czterech talerzykach. Resztę sosu przelać do sosjerki. Z masy rybnej uformować 16 małych kulek. Zagotować w płaskim rondlu wodę, lekko posolić. Wkładać porcjami do wrzątku rybne kuleczki, gotować na średnim ogniu 5 – 7 minut, nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Wyjmować z garnka ostrożnie łyżką cedzakową i od razu przekładać na przygotowane porcje sałatki. Wszystkie porcje udekorować świeżymi ziołami oraz cienkimi plasterkami cytryny. Podawać natychmiast po przygotowaniu razem z pozostałym sosem ziołowym i ze świeżym pieczywem, np. bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat