Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka Vonneguta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 3 garście
szynka parmeńska 6 plastrów
młoda marchewka 4 sztuki
cukinia 1 sztuka
kapary 2 łyżki
ser gran padano 1 garść
sok z cytryny 1 łyżka
jogurt grecki 3 łyżki
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Vonneguta

Warzywa dokładnie myjemy. Za pomocą obieraka do warzyw tniemy cukinię i marchewki na cieniutkie plastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy plasterki przez kilka minut. Następnie mieszamy je w misce z rukolą. Na warzywach układamy swobodnie plastry szynki parmeńskiej, posypujemy kaparami. Wracamy znów do obieraka i z jego pomocą ścinamy ser Gran Padano. Składniki sałatki są dość intensywnego charakteru, nie chcieliśmy ich tłumić, lecz wydobyć głębokie smaki. Postawiliśmy więc na delikatny klasyczny dressing. W słoiczku (ułatwia mieszanie) umieszczamy sok z cytryny i jogurt grecki, zakręcamy pokrywkę i intensywnie potrząsamy. Gdy składniki się przenikną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wstrząsamy słoiczkiem. Skrapiamy sałatkę dressingiem i delektując się jej smakiem, kontemplujemy naturę nietkniętą przez wielkie koncerny.


************
Życzymy smacznego i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga http://mrmrssandman.blogspot.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anajka 15.02.2013 13:15
Brzmi pysznie. A dlaczego Vonneguta? Fakt, nie przeczytałam jeszcze wszystkich jego książek, ale takiej sałatki nigdzie nie znalazłam :)
barbarella 20.06.2012 21:30
Baardzo smacznie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak