Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matiasy z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 80 dag
filetów z matiasów 40 dag
jabłka 2
kwaśnej śmietany 0,5 szkl
tartego chrzanu 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
keczupu 2 łyżeczki
posiekanej natki pietruszki łyżka
szczypta cukru, sól, pieprz
jogurt 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Matiasy z ziemniakami

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach do miękkości. Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną, keczupem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie płatki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnioną cebulę (kilka talarków odłożyć do dekoracji), jabłka oraz ogórki dodać do sosu śmietanowego.

Matiasy opłukać, osuszyć. Ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem, udekorować talarkami cebuli. Ziemniaki odcedzić, osączyć i obrać ze skórki. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać razem ze śledziami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 17.09.2010 22:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak