Matiasy z ziemniakami

Matiasy z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    80 dag
  • filetów z matiasów

    40 dag
  • jabłka

    2
  • kwaśnej śmietany

    0,5 szkl
  • tartego chrzanu

    2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

  • keczupu

    2 łyżeczki
  • posiekanej natki pietruszki

    łyżka
  • szczypta cukru, sól, pieprz

  • jogurt

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach do miękkości. Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną, keczupem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie płatki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnioną cebulę (kilka talarków odłożyć do dekoracji), jabłka oraz ogórki dodać do sosu śmietanowego.

Matiasy opłukać, osuszyć. Ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem, udekorować talarkami cebuli. Ziemniaki odcedzić, osączyć i obrać ze skórki. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać razem ze śledziami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

17.09.2010 22:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat