Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort urodzinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 łyz
mąka ziemniaczana 3 łyż
mąka 5 łyż
proszek do pieczenia 1 łyzeczki
białko 4 szt
cukier 0,75 szkl
proszke do pieczenia 0,5 łyżeczki
mąka 3 łyż
kakao 4 łyż
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
Masa budyniowa:
galaretka truskawkowa 1 szt
anansy z puszki 1 szt
nutella 0,5 szt
wafle 4 szt
batan pawełek 2 szt
masło 3 szt
spirytus
Biszkopt kakaowy 7 łyż
mąka 7 łyż
beza 20 kokosowa
kokos 20 dkg
Biszkopt 4 szt
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
białka ubijamy na sztywno następnie doajemy 0,5 szkl cukru i znów ubijamy dodajac po 1 zołtku uciermay ok 10 min do masy przesiewamy maki i proszek wszystko deliikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej deki i pieczemy ok 20 min następnei wyjmujemy i studzimy
Krok 1 - tort urodzinowy foto
2
następnei robimy biszkopt kakaowy ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier 0,5 szkl i ucieramy
Krok 2 - tort urodzinowy foto
3
nastepnei dodajemy przeisane kakao mąkę i proszke delikatnei mieszamy
Krok 3 - tort urodzinowy foto
4
przelewamyd o formy i pieczemy ok 20 min wyjmujemy i studzimy
Krok 4 - tort urodzinowy foto
5
następnei robimy beze ucieramy białaka na sztywno dodajemy cukeir i ucieramy na puch następnei przesiewamy make i doaoejmy kosko delikatenie mieszamy wylewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok 25 min
Krok 5 - tort urodzinowy foto
6
nasępnie robimy mase budyniową ucieramy masło na puch ok 25 min
Krok 6 - tort urodzinowy foto
7
w tym czasie gotujemy budyń z 1 l mleka i 3 szt budyniu wg przepsiu na opakwaniu dodajemy do masy i uciermay wszystko razem oraz alkoholu dadajemy wg własnego uznania w tym czasie przygotowujemy galaretke w 2 szkl wody i pozstawiamy do stężenia a gdy zacznie tęzeć dodajemy odsączone z zalewy anansy i wszystko razem mieszamy pozostawiamy znów do stężenia
Krok 7 - tort urodzinowy foto
8
z wafli nutelli i batona robimy w rozdrabiaczu masę
Krok 8 - tort urodzinowy foto
9
na deke kładzniemy biskzopt na to tęzejacą galaretke z anansami
Krok 9 - tort urodzinowy foto
10
przykrywamy bezą
Krok 10 - tort urodzinowy foto
11
na beze kładziemy masę z nutelli i lekko wciskamy
Krok 11 - tort urodzinowy foto
12
nastepnie smarujemy masą budyniową
Krok 12 - tort urodzinowy foto
13
na wierzch kładziemy biszkopt kakowy i smarujemy masą dowolnei dekorujac tort
Krok 13 - tort urodzinowy foto
14
a oto efekt po przekrojeniu
Krok 14 - tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 09.03.2014 18:21
pyszny torcik
JOANNA16 17.07.2013 09:09
pyszny torcik
Kate131 17.09.2012 08:55
wygląda pysznie
Elżbieta17 24.07.2012 18:28
pyszny do kawki:)
[email protected] 04.06.2012 13:58
Pieknie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak