Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 3 sztuki
ziemniak 3 sztuki
rosół 1 litr
mleko 200 ml
masło 1/2 łyżeczka
sól szczypta
pieprz szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów

Pory dokładnie oczyszczamy tak by ziemia pomiędzy warstwami została usunięta. Lekko osuszamy po czym kroimy na talarki. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pory i kilka minut dusimy - miejmy na uwadze, aby się nie przyrumieniły. Po chwili, gdy por zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i wlewamy połowę bulionu. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Z racji tego, że nie posiadam ręcznego blendera przekładam wszystko do blendera stacjonarnego dodajemy mleko i miksujemy zupę na gładką masę. Przekładamy do garnka i ewentualnie dolewamy pozostałą część bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawiamy pierzem, gałką muszkatołową a jeśli trzeba to solą choć u mnie nie było to konieczne. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 04.08.2013 19:09
przepyszna zupka
Mysiunia 20.12.2012 19:07
świetna! przepięknie podana :)
Andzia1977
Andzia1977 09.06.2012 09:45
dobre
ronald88 05.06.2012 07:54
polecam
anja3107 04.06.2012 10:55
wygląda bardzo smaczna
Justyna87 04.06.2012 09:09
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak