Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 g
jajko 2 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 300 g
masło 200 g
jogurt naturalny 2 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cynamon 2 łyżki
jabłka 3 kg
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy i przez chwilę ugniatamy. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Większą częścią wykładamy spód blachy do pieczenia. Z 2 kg jabłek przygotowujemy mus. Jabłka obieramy kroimy na talarki, dodajemy odrobinę wody, cukru oraz cynamonu i dusimy do momentu, gdy jabłka całkowicie się rozpadną. Pozostałą część jabłek obieramy i kroimy na ósemki. Powstały mus wylewamy na ciasto w blaszce, kolejno układamy ściśle ósemki jabłek. Po godzinie od momentu włożenia ciasta do zamrażalnika wyciągamy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 17.06.2012 08:03
przepyszna
Ewa104 04.06.2012 12:04
Smakowita.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak