Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z królika w warzywnym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki kiszone 2 szt
papryka 1 szt
mąka 2 łyżki
śmietana 2-3 łyżki
olej 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
królik 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z królika w warzywnym sosie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, posiekać czosnek, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę z papryką i dalej dusić. Gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną i mieloną papryką, dodać pokrojone w plasterki ogórki, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 05.01.2014 09:57
smaczny królik
polly66 27.08.2012 16:15
z pewnością delikatne w smaku,pycha:)
Iwusia 04.08.2012 18:13
wygląda bardzo apetycznie i kusząco
Justyna Jussstiii 05.06.2012 07:48
super
Maki 29.07.2022 09:27
Nie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak