Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
miód 25 dag
mąka 50 dag
jajko 2 szt
cynamon 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
smalec 1 łyżka
jajko 1 szt
goździki mielone 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Smalec, miód i cukier zagotowujemy. Mąkę mieszamy z przyprawami i sodą. Dodajemy przestudzoną masę miodową i dwa jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy a następnie je rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy pierniczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 23.07.2012 22:39
smaczne
IZABELA29 11.06.2012 08:27
u mnie najczęściej pieczone przed świętami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak