Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona wg 5-ciu przemian

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 0,5 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyzeczka
czosnek 5 ząbków
pieprz czarny 0,3 łyżeczki
olej 0,5 szklanki
papryczka chili 0, łyżeczki
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona wg 5-ciu przemian

Karkówka powinna być z tłuszczem, delikatnie rozbijamy ją tłuczkiem, następnie wg kolejności przypraw (!) wcieramy sól, vegetę, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie znowu wcieramy kurkumę, kminek mielony, przeciśnięty przez praskę czosnek, obsypujemy pieprzem czarnym i chilli. Mięso takie wkładamy do miski i zostawiamy na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Następnie mięso przesmażamy na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, przesypujemy po wierzchu znowu mielonym kminkiem (ok. 1 dużej łyżki) i wstawiamy na ok 2 godziny do piekarnika w tem. 170 stopni. W czasie pieczenia jeśli jest bardzo tłusta karkówka, warto odlać trochę wytopionego tłuszczu.
Jest to świetne mięso do chleba zamiast wędlin, dobrze smakuje także z kaszami grubymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 09.09.2013 17:23
Już mi smakuje:)
Anna133 06.01.2013 10:50
też robię sama wedliny ,ale dlaczego musi byc taka kolejność ?
andrzej10 26.10.2012 20:18
mniam mniam
cris04 03.06.2012 23:34
Pyszna!
gottrina 03.06.2012 21:40
nie ma to jak domowej roboty wędlinka, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak