Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 5
szynka wieprzowa 40 dag
ryż do risotto 1/3 szklanki
wino czerwone 150 ml
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
czosnek ząbki 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej roślinny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto

Kroki postępowania

1
Kalarepki obieram pozbywając się łykowatej skórki. Wydrążam środki.
Krok 1 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
2
Szynkę wieprzową mielę.
Krok 2 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
3
Mieszam z przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 3 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
4
Wrzucam na rozgrzany olej i smażę do zbrązowienia mięsa.
Krok 4 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
5
Następnie wsypuję wypłukany ryż risotto.
Krok 5 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
6
Smażę parę minut i dodaję drobno posiekany czosnek.
Krok 6 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
7
Gdy zacznie wydzielać się aromat czosnku zalewam wszystko czerwonym winem domowym. Przykrywam patelnię. Gdy wino zacznie parować pokrywkę uchylam i od czasu do czasu mieszam. W razie potrzeby dolewam odrobinę wina. Robię to tak długo, aż ryż będzie lekko twardy.
Krok 7 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
8
Pod koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy, który zagęści nam farsz.
Krok 8 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
9
Przygotowane kalarepki nadziewam tak przygotowaną masą mięsną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekam około 20-30 minut.
Krok 9 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto
10
Dobrym znakiem na koniec pieczenia będzie ściemnienie farszu. Kalarepki podajemy ciepłe. Smacznego.
Krok 10 - Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym z risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.09.2013 20:25
super jedzonko!
Juleczka20 30.08.2012 09:56
wyglądają smakowicie
Aneta25 30.08.2012 07:56
bardzo ciekawe !!!
goofy9 29.08.2012 23:43
wyglądają kapitalnie
Magda60 23.08.2012 23:07
ja tez
hahanka 28.07.2012 10:02
bardzo ciekawe:)
mufinka79 04.06.2012 22:05
uwielbiam nadziewane kalarepki
aginaa 04.06.2012 20:19
smaczne
Beatris 04.06.2012 10:16
Ja również mam chęć skosztować jednej.
BernadettaP 04.06.2012 09:30
Kalarepki "chodzą" za mną już chyba z miesiąc i muszę je w końcu przygotować !
Monika78 04.06.2012 09:01
pomyslowe wykorzystanie kalarepki
Ewa6274879 03.06.2012 23:06
bardzo lubię kalarepę, więc i w tym wydaniu chętnie wypróbuję :)
agnieszka137 03.06.2012 22:48
świetne kalarepki, mniam :)
Sroczka 03.06.2012 21:23
Wieki nie jadłam kalarepki. Z chęcią zjadłabym taką jedną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak