Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjski krem ryżowy z szafranem i kardamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 1 torebka
mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
Szafran nitki Prymat do smaku
kardamon do smaku
orzechy pistacjowe 1 garść
płatki migdałowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski krem ryżowy z szafranem i kardamonem

Mleko wlać do większego głębokiego garnka, dodać ryż i gotować minimum 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Do ugotowanego ryżu dodać cukier i zmielony kardamon do smaku. Dodać szczyptę szafranu dla uzyskania złotego koloru. Całość zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Przełożyć do salaterek i pozostawić do czasu aż wystygną. Na koniec obsypać wierzch płatkami migdałowymi oraz orzechami pistacjowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak