Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki owsiane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 25 dag
drożdże 2 dag
żółtko jajek 2-3 szt
margaryna 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 3 łyżki
ocet 1 łyżka
sól szczypta
smalec 50 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki owsiane

Płatki zemleć. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru, 3 łyżkami mleka i łyżeczką mąki owsianej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn "ruszy" wlać go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiać łyżką, po 5 minutach dodać stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiać dalej, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, smażyć na smalcu racuszki, początkowo pod przykryciem z obu stron. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak