Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie tiramisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder do smaku
śmietana 30% 250 ml
biszkopty podłużne 10 sztuk
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
likier amaretto 1 kieliszek
kakao do posypania do smaku
żółtko jajek 2
serek mascarpone 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie tiramisu

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (mała filiżanka na ekspresso), gdy wystygnie dodać likier. Śmietanę ubić na sztywno. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel, delikatnie dodawać serek, i ucierać. Na koniec do masy dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ja tiramisu robię w małych szklankach- do każdej szklanki wkładam biszkopty umoczone w kawie. nakładam warstwę serową i znów biszkopty. Posypuję przed podaniem kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 15.08.2014 13:44
ale to musi smakować :)
Cukiereczek13 23.06.2012 19:11
pyszne :)
ewasylwia 07.06.2012 14:11
Pyszne
edi 04.06.2012 20:34
Drogie, ale warto zainwestować:) Wyśmienity deserek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak