Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ostre sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkowy nadzieniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczarki 500 g
klarowane masło 5 łyżek
cebula biała 2 sztuki
cukier do smaku
wino białe pół kieliszka
sól do smaku
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: ostre sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkowy nadzieniem

Pieczarki umyć i obrać ze skórki, pokroić cienko w plastry. Cebule obrać i posiekać drobno. Papryczkę umyć , przekroić odrzucić pestki, drobniutko posiekać. Pieczarki i cebulę, smażyć na maśle , na wolnym ogniu, czekać aż pieczarki odparują wodę, dodać wino , odparować. Pod koniec smażenia dodać papryczkę , posolić , posłodzić, dodać oregano.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty( u mnie 8 kwadratów), na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu i skleić rogami do góry. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 170 stopniach ok 15 min , do złotego koloru.

Sakiewki można podawać na ciepło lub na zimno np z sosem czosnkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 03.06.2012 19:35
smaczne sakiewki
Emilia22 03.06.2012 17:01
fajnie wygladają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak