Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas na domowy żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 5-6 ziaren
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas na domowy żurek

Do słoika nalać 250 ml ciepłej nie gorącej wody, wrzucić wszystkie przyprawy,mąkę, i przekrojone na pół ząbki czosnku, zamieszać. słoik nakryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Mieszać codziennie, po tym czasie ,zakwas jest gotowy, należy go przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku.

Na takim zakwasie gotować domowy żurek z kiełbasą i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 02.07.2012 23:30
ja też nie, ale muszę spróbować
Monika63 21.06.2012 09:04
Zakawsu jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak