Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek pijak

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
herbatniki 2 paczki
masło 2/3 kostki
sok z cytryny 2 łyżki
rum 2 łyżki
czekolada deserowa 1
herbata 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Placek pijak

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, 1 cukier waniliowy i ubijać dalej do sztywnej i szklistej masy po czym dodać 3 żółtka. Ubić do w miarę jednolitej, również sztywnej masy. Wtedy dodać przesianą (2 łyżki) mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając dodać mak i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Przygotować krem budyniowy: mleko wlać do garnka, odlać pół szklanki, w której rozrobić pozostałe 2 łyżki mąki pszennej i 1 mąki ziemniaczanej oraz jedno żółtko. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym (dodać jeszcze z 2 łyżki cukru zwykłego) i wlać do niego masę mączną. Mieszając, gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ostudzić. Gdy ostygnie, masło ubić na puszystą masę i dodawać po trochu budyniu, na końcu sok z cytryny i wymieszać.

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem (rum, koniak, wódka). Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny.

Na zdjęciu placek upieczony z makiem białym, dlatego nie widać maku i nie położyłam herbatników na wierzch.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak