Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulicz - rosyjska baba paschalna

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 gram
mleko letnie 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
mąka pszenna typ 650 500 gram
mleko ciepłe 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 75 gram
margaryna 75 gram
rodzynki 100 gram
cukier 3/4 (aromatyzowany wanilią)

Przepis i sposób przygotowania na: Kulicz - rosyjska baba paschalna

Kroki postępowania

1
Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
Krok 1 - Kulicz - rosyjska baba paschalna foto
2
Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i odsączone. Jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby rodzynki połączyły się z ciastem.
Krok 2 - Kulicz - rosyjska baba paschalna foto
3
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować formy, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, a na dno położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
Zamiast form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach /bez elementów plastykowych/, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło nadal, to po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i nie będzie się kleiło do rąk.
Krok 3 - Kulicz - rosyjska baba paschalna foto
4
Z ciasta formować kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładać do wcześniej przygotowanych foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone kulicze polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Krok 4 - Kulicz - rosyjska baba paschalna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.04.2014 13:15
pyszne ciasto
Alex_M 26.01.2014 17:04
pięknie wygląda ta baba :)
Katarzyna59 30.07.2013 08:31
bardzo apetyczna
Renataj 06.03.2013 21:01
Wielkanoc się zbliża więc ciasto jak znalazł. Ten pomysł z wykorzystaniem puszek - ciekawy.
barbara11561 07.12.2012 11:13
przesmacznie kusi,i jeszcze ten lukier i skórka pomarańczowa,palce lizać:)
alaaa 20.10.2012 22:28
wygląda wspaniale,
anemon 14.10.2012 10:33
Bardzo ucieszył mnie Twój komentarz i dziękuję Ci bardzo. Długo nie udawało mi się ciasto drożdżowe, testowałam różne przepisy i ciągle byłam niezadowolona z efektów. Dopiero jak zrozumiałam, że cała tajemnica udanego ciasta drożdżowego tkwi w dobrym / czytaj: długim/ wyrobieniu, piekę je często i jestem zadowolona ze swoich drożdżowych wypieków.
misia53 13.10.2012 19:57
a ja anemonku chętnie cię usciskam za to ciasto ..... czujesz? hihi... uwielbiam drożdzowe , zawsze mi się udają ..... dobry przepis i dobre wyrobienie ciasta , ot cała filozofia.....
caralajna 28.09.2012 13:05
rewelacyjne ciasto, chętnie bym się poczęstowała :)
Adamorek 29.07.2012 12:12
lubię wschodnią kuchnię
kuklik 16.06.2012 21:04
baba co się zowie
anemon 05.06.2012 09:42
Z czystym sumieniem polecam Wam to ciasto, bo jest niesamowicie smaczne i wcale nie przesadzam. Warto je upiec nawet w zwykłej formie, ja też tak czasami piekę, choć upieczone w czymś wysokim /garnek, puszka/ jest bardziej dekoracyjne.
BernadettaP 05.06.2012 09:15
Świetny przepis, a wykonanie mistrzowskie !
ben-ka 04.06.2012 08:39
baba jak malowana.
sylwia / sytofala 03.06.2012 20:31
piękna kopułka :)
motylwe 03.06.2012 20:22
pięknie wyrośnięte, ciekawe, do wypróbowania, super:)
Dorota59 03.06.2012 17:46
fajna babeczka
ziutula
ziutula 03.06.2012 16:29
tak jeszcze nie piekłam drożdżowego..zaciekawił mnie z tymi puszkami....zapisałam w kajeciku...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak