Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w papryce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,5 kg
pietruszka 2 szt
por 1 szt
seler 2 łodygi
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
cebula 2 szt
śmietana 2 łyżki
papryka 3 szt
mąka 1/2 szkl
pieprz do smaku
sól do smaku
olej 5 łyżek
natka łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w papryce

Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją, mieszając. Dorzucić pokrojoną paprykę., łyżkę papryki w proszku., liś laurowy, dolać 2 szkl wody, zagotować. Wypatroszoną rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące z reszta papryki. Olej rozgrzać na patelni, rybę obsmażyć krótko na dużym ogniu i przełożyć do sosu paprykowego. Dusić na małym ogniu ok 8-10 min pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać do sosu, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak