Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt mocno truskawkowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 szt
cukier 1 szklanka i 6 łyżeczek
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
truskawki świeże 1 kg
jogurt naturalny 300 ml
cukier puder do posypania
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt mocno truskawkowy.

Białka oddzielić od żółtek.Ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli.Następnie bardzo małymi partiami dosypywać jedną szklankę cukru,cały czas miksując.Kolejno dodawać po jednym żółtku i nie przerywać miksowania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Posypywać mąką ubitą masę i drewnianą łyżką ostrożnie wmieszać do ciasta mąkę z proszkiem. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.Piec w 160 stopniach ok.30-35 minut.Po upieczeniu przez kilka minut pozostawić w piekarniku,po czym uchylić drzwiczki i dalej zostawić na kilka minut. Truskawki opłukać,osuszyć.Kilka odłożyć do dekoracji.Resztę oczyścić z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki. Połowę truskawek zmiksować z jogurtem i 6 łyżeczkami cukru. Biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej ) przekroić dwa razy wzdłuż na 3 blaty. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody ,mieszając aż nie będzie grudek.Wlewać mieszając do miksu truskawek i jogurtu.Wstawić do lodówki,aby lekko masa zaczęła gęstnieć.Uważać jednak,by całkiem się nie ścięła. Do tortownicy włożyć pierwszy blat biszkopta.Boki pomiędzy ciastem a obręczą tortownicy wypełnić np.papierem do pieczenia,by masa nie przelatywała w szczeliny za ciastem. Na pierwszy blat biszkopta wyłożyć połowę odłożonych,pokrojonych truskawek i wylać połowę masy jogurtowo truskawkowej.Przykryć drugim blatem i postąpić identycznie z owocami i masą.Nakryć trzecim płatem biszkopta,leciutko docisnąć i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Wierzch można np.posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.Można polać galaretką,ale ciasto jest tak wysokie,że raczej galaretka spłynie. Jest mocno owocowe i nie przesłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.08.2013 15:28
jaki wypasiony, przepis jest bardzo dokładny z resztą jak wszystkie Twoje :)
jozefinach 24.06.2012 00:26
Wygląda wyśmienicie.
MAR3STA 05.06.2012 10:43
uwielbiam takie ciasto, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak