Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka Gożdzikówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1.5 kilograma
zębek czosnku 3
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat kilka
olej do smażenia
mąka
śmietana
sól
cukier
dżem morelowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka Gożdzikówka

Szynkę umyj,osusz.Natrzyj ją solą,cukrem i lekko skrop olejem.Czosnek obierz,pokrój w słupki.Szynkę naszpikuj czosnkiem i gożdzikami .Owiń folią i wstaw do lodówki na dobę(lub nawet dłużej).Ułóż mięso w natłuszczonej brytfance oraz podlej je niewielką ilością wody.Piecz 90-100 minut w tem 160 °C.Co jakiś czas podlej szynkę sosem wytworzonym podczas pieczenia.Dżem przetrzyj przez sitko i lekko podgrzej.Posmaruj nim szynkę 10 minut przed końcem pieczenia.Wytworzony sos zagęść śmietaną i łyżką mąki.Przypraw solą,papryką i podaj z szynką:najlepiej polej nim mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak