Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki a la Monika z marchewką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 50 dag
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mąka 1 łyżka
olej do smażenia
sól do smaku
olej 2 łyżki
bazylia łyżka
oragano łyżka
przyprawa uniwersalna łyżeczka
woda
sos 2 łyżki
bułka pszenna 1/2 kajzerka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki a la Monika z marchewką

Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę drobniutko posiekać, marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę. Marchewkę wraz z cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. Dodać do mięsa. Dodać następnie jajko, bułkę odciśniętą z mleka oraz pieprz i sól do smaku. Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła. Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę tartej bułki. Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki, obtaczać je w mące, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości mięsa wychodzi około 10-12 klopsików.

Sos:
Olej, bazylia, oregano, ziarenka smaku, woda - tyle żeby zakryło w miarę klopsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak