Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno truskawkowe z akcentem czekoladowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
masło 125 g
cukier 65 g
sól 1/2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
jajko 2 sztuk
mleko 1 litra
mąka 1/2 szklanki
budyń 1 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 100 g
galaretka truskawkowa 2 opakowanie
śmietana kremowa 30% 250 ml
czekolada gorzka 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2/5 szklanki
truskawki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno truskawkowe z akcentem czekoladowym

Składniki na kruche ciasto:

250g mąki krupczatki
125g masła
65g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól, kakao i jajko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na blaszce. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczonym i ostudzonym spodzie ułożyć truskawki – tyle ile uznacie za stosowne. Truskawki zalewamy masą budyniową.

Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
1 galaretka truskawkowa

(leniwi mogą ją przygotować z tradycyjnych kupnych budyni)

Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Do jeszcze gorącej masy dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Wystudzić, zalać truskawki i wstawić do lodówki, aby zgęstniała. W międzyczasie przygotować masę czekoladową

Masa czekoladowa:
150 g śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę – wymieszać. Wylać na stężałą masę budyniową.

Masa śmietanowa:
100 g śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody
Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać na masę czekoladową.

Na wierzchu ułożyć dowolnie truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Całość podałam z sosem truskawkowo-miętowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 04.06.2012 21:46
pięknie wygląda:))i na pewno smaczne
parysek10 03.06.2012 14:18
wygląda kusząco
joanna43 03.06.2012 13:42
Nie tyle roboty jak mogłoby się wydawać
Robert10 03.06.2012 13:38
pracochłonne ale pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak