Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pesto z bazylią i orzechami włoskimi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 5 łyżek
czosnek 3 ząbki
orzechy włoskie mielone garść
bazylia świeża 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pesto z bazylią i orzechami włoskimi

Bazylię opłukać pod wodą i zerwać same liście bez gałązek. Czosnek obrać, a orzechy, jeśli nie są posiekane, posiekać na małe kawałki.

Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować na gładką konsystencję. Jeśli ktoś chce można dodać już tarty parmezan (ja tego nie robię, dopiero przy użyciu pesto do makaronu posypuję go startym parmezanem). 

Gotowe pesto przechowuję w szczelnie zamkniętych słoiczkach w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

15.01.2014 15:31
orzechy włoskiej warto zastąpić orzechami piniowymi:-)
Jodaj 07.02.2013 11:42
super :)
Monika63 02.08.2012 09:00
pycha
Justyna/Dzastus 06.07.2012 13:13
ja robiłam tylko bazyliowo- szpinakowe. Fajny ten Twój przepisik, i pieknie zapakowane.
Fiffi 02.07.2012 23:26
muszę spróbować
Paweł10 03.06.2012 12:53
pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak