Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki z serem i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 3 szt
drożdże 4 dag
śmietanka 1/4 l
masło 5 dag
mąka 0,5 kg
Nadzienie:
ser biały 30 dag
jajko 1 szt
cukier 10 dag
kruszonka
cukier 5 dag
mąka 5 dag
masło 5 dag
jajko 1 do posmarowania bułeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z serem i kruszonką

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną śmietanki. Do utartych drożdży dodać szklankę mąki, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy rozczyn zwiększy się podwójnie,dodać wtedy żółtka utarte,mąkę, sól i resztę śmietanki,zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać dokładnie,aby weszło jak najwięcej powietrza,gdy ciasto odstaje od ręki i jest lśniące,dodawać powoli stopione letnie masło,ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość,wyrabiać małe okrągłe bułeczki, lekko palcami na środku zrobić wgłębienie. NADZIENIE Ser wymieszać z jajkiem i cukrem, nakładać za pomocą szprycy do tortu nadzienie na bułeczki. Bułki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, odstawić do wyrośnięcia. Następnie bułki posmarować rozmąconym jajkiem. KRUSZONKA Masło wymieszać z mąką i cukrem, rozetrzeć rękami kruszonkę. Bułeczki posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 25 minut w 200 stop

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 19.08.2012 09:07
smakowite
Paweł10 03.06.2012 12:53
bombowe :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak